sobota, 7 lutego 2015

Piankowe serca. miód w ustach! ♥





Jako że walentynki zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam pokazać wam dzisiaj szybki i łatwy przepis na serca z pianek marshmallow. Te serduszka według mnie, smakują lepiej niż zwykłe pianki. Nie przyklejają się do zębów, i są bardziej kruche niż ciągnące.

Składniki: 
pianki marshmallow. Ja użyłam o smaku truskawkowym
cukier puder
barwnik spożywczy 
wykałaczka lub pędzelek
ewentualnie aromat

Wszystkie składniki w dowolnych ilościach. Czy więcej cukru pudru, tym serca będą twardsze.

Przygotowanie: 

Pianki przełożyć do naczynia i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 s. żeby się lekko rozpuściły.
Następnie dodaj cukier puder. Stopniowo. 

Wymieszaj łyżką. Kiedy masa nie będzie się już kleić, przełóż na blat, i wyrób na gładką masę. Cukier puder można dodawać w każdym etapie. Następnie całą masę zroluj w kulkę, zrób wgniecenie palcem i wlej kilka kropel barwnika Najlepiej w żelu. Można podzielić masę na kilka części i do każdej dodać inny kolor barwnika. Dokładnie wymieszać z barwnikiem. Na tym etapie dodać aromat, jeżeli chce się mieć inny smak :)




Rozwałkować kulkę na obojętną grubość-jak nam pasuje i wyciąć kształty.

Wykałaczkę maczać w barwniku i nakłuwać napis, wzór itd. 
Można namalować pędzelkiem, jednak ja nie posiadam w domu tak małego :D 

A oto gotowe dzieło! 

Można podarować je ukochanej osobie, lub zjeść na miejscu :) są pyszne.








2 komentarze:

  1. ale super pomysł obserwuję i zapraszam do siebie na DIY świeczki z kwiatami http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń