wtorek, 30 czerwca 2015

IDEALNE► cinnanom rolls ◄


 Są idealne! Zaufajcie mi. Za każdym razem mi się udają. Miękkie NAWET na drugi dzień. Słodziutkie, mięciutkie cinnamon rolls. Z tego powodu chciałabym się z wami nim podzielić.
Dajcie znać w komentarzu, lub na Facebooku, jeżeli je zrobicie :>







Czas:ok. 2h
Ilość:ok. 25 bułeczek

Składniki:

600 g(3,5-4 szkl.) mąki pszennej
100 g(1/3 szkl.) cukru
pół łyżeczki soli
42 g drożdży świeżych 
100 g masła
200 ml mleka
2 jajka

100 g roztopionego masła
1/2 szkl. cukru
1 łyż. cynamonu ( ja daję tyle samo cukru co cynamony bo lubię mocniejszy smak)

1 szkl. cukru pudru
1 baaardzo płaska łyżeczka wody
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, zdjąć z ognia dodać trochę cukru, wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić. Do dużej miski dodać mąkę, resztę cukru, sól, miękkie masło, jajka i rozczyn. Wszystko wymieszać. Ja często jeszcze dodaję kilka łyżek mąki. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość 5 mm na kształt długiego prostokąta. Mieszamy w naczyniu cukier z cynamonem. Smarujemy pędzelkiem roztopione masło, i równomiernie rozsypujemy mieszankę cukru z cynamonem. zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC. Formę na muffinki smarujemy cienką warstwą masła i wkładamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 25 min, lub kiedy bułeczki się zarumienią. 

Mój sposób na pieczenie:
Najwyższa półka w piekarniku, ogrzewanie włączone na dół, bez termoobiegu. Wychodzą wtedy idealnie.

Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z wodą i cynamonem. konsystencja powinna być leista, lecz nie cieknąca. W razie czego dodać więcej cukru, lub wody.
Kiedy bułki będą jeszcze ciepłe, polać lukrem. 

Smacznego! :>

Kiedy wystygną, lubię je zamrozić. Kiedy się je rozmrozi, lub podgrzeje przez kilka sek. w mikrofali, ją jeszcze lepsze!




Sowa

2 komentarze:

  1. Jak tylko zaopatrzę się w formę na muffinki, wypróbuję :) Wyglądają pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A smakują jeszcze lepiej! :D A tak na prawdę, to nie potrzeba formy na muffinki. Ja je tak robię, bo wyglądają według mnie ładniej. Ale można Wyłożyć zwykłą blachę papierem do pieczenia, ułożyć ciasto, i wyjdą piękne bułeczki jak z piekarni.. wyglądem oczywiście, bo w smaku to będą bez porównania z piekarnią :D

      Usuń